Skip navigation

Parę dni temu okazało się, iż Evan jest domowym piwowarem! Od paru lat jest posiadaczem specjalnego sprzętu do warzenia piwa w domowych warunkach. Nie wiedziałem, że w ogóle jest to możliwe. Na studiach owszem wielu z nas pędziło wina, ale nikt nie wspominał o chmielowym trunku. Miałem okazję brać udział w pierwszym etapie warzenia piwa i muszę przyznać iż jest to dość skomplikowany sposób i wymaga pewnego doświadczenia. Po zagotowaniu wywaru, do którego wrzuca się m.in. drożdze, chmiel i słód, Evan dolał do niego wody, schłodził chłodnicą i zamknął w beczce. Teraz każdego dnia obserwujemy jak przebiega fermentacja – podobnie jak w przypadku wina – oglądamy „bąbelki” :) Fermentacja trwa 3 tygodnie, następnie piwo się leżakuje, ale nie tak długo jak wino. Możliwe zatem, że stukniemy się pierwszym piwkiem jeszcze przed świętami!

Sprawdziłem, czy w Polsce można dostać taki sprzęt i składniki. Jak się można było spodziewać, nie jest to dyscyplina nam obca:

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: